VAR-verklaring wordt BGL – Beschikking geen loonheffingen

Indien de VAR-verklaring vervangen wordt door de BGL, Beschikking geen loonheffingen, dan zijn opdrachtgever en zzpér (of freelancer) beide verantwoordelijk.

Veel freelancers en zzp’ers hebben een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) aangevraagd bij de Belastingdienst. De benodigde VAR verklaring “winst uit onderneming” vrijwaart opdrachtgevers van het inhouden en afdragen van loonheffingen. In de praktijk komt het echter wel eens voor dat de zzp’er op papier ondernemer is, maar in de praktijk eigenlijk in loondienst is, schijnzelfstandigheid noemen we dat.

Tot op heden is het zo dat, wanneer de belastingdienst hierachter komt, de ZZP’er hiervoor verantwoordelijk is (hij heeft de VAR inmiddels overlegd). Dit gaat veranderen wanneer het wetsvoorstel dat staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd wordt aangenomen.

Beide verantwoordelijk: controleer beschikking geen loonheffingen

Onder het BGL systeem worden de zzp’er en de opdrachtgever verantwoordelijk. Beide moeten beoordelen of er sprake is van een dienstbetrekking of niet. Dus ondernemer/opdrachtgever controleer de beschikkingen!

Meer hierover lees je hier