BTW administratie factuur en aangifte

Garagebox verhuur vrijgesteld van btw (mits gebruikt voor opslag)

Tot vorige week werd iedereen die een garage box verhuurde als ondernemer beschouwd voor de btw, maar hier is gelukkig deels verandering in gekomen. Voldoe je aan de criteria, dan ben je geen btw ondernemer meer en hoeven er geen aangiften OB meer ingediend te worden. Bovendien wordt je 21% goedkoper voor particulieren (maar je moet het wel willen)!

Hoe kan dat?
De verhuur van parkeerruimte is belast voor de omzetbelasting. En een garagebox is om je auto in te parkeren, dus redeneerde de belastingdienst, verhuur is belast met btw. Maar veel garageboxen worden helemaal niet meer gebruikt om een auto te stallen. Een ondernemer die daar ook zo overdacht moest zijn gelijk halen bij de rechtbank en daarna zelfs bij het Hof, maar hij heeft gelijk gekregen. Garageboxen worden vanaf nu als multifunctionele onroerende zaken gezien.

Multifunctionele ruimten die primair voor andere doeleinden dan voor het parkeren van voertuigen (kunnen) worden gebruikt, vormen in principe geen verhuur van parkeerruimte.

Praktijk
Om garageboxen zonder btw te kunnen verhuren, dient vastgelegd te worden (huurovereenkomst) dat de ruimte primair voor andere doeleinden dan voor het parkeren van voertuigen wordt gebruik.

LET OP!
Soms is het voordeliger om voor belaste verhuur te kiezen! Bijvoorbeeld wanneer je btw wil aftrekken, bv. bij koop of renovatie.