Mogelijk moet u BTW aangifte doen in Europa vanaf 1 juli 2021

Levert u goederen in de EU aan particulieren (of bedrijven die geen btw-aangifte doen) en bedraagt dit meer dan €10.000? Vanaf 1 juli 2021 moet u de BTW aangeven in het EU-land waar u levert. Om een en ander makkelijker aan te geven kunt u het zogenoemde ‘Unieregeling’ éénloketsysteem gaan gebruiken. Meer hierover in deze btw_e-commerce_factsheet en hieronder.

Unieregeling gebruiken? Registreren kan vanaf april 2021

Wilt de Unieregeling gebruiken, registreren kan vanaf 1 april 2021 via Mijn Belastingdienst Zakelijk.
Meer hierover vindt u op de website van de belastingdienst.
20 april is er een e-commerce webinar hierover, u dient zich hiervoor aan te aanmelden.

Unieregeling levering goederen
De Unieregeling geldt voor zogenoemde afstandsverkopen. Dat betekent:

  • U levert goederen die al in de EU zijn – aan een klant in een ander EU-land.
  • U levert rechtstreeks aan klanten die geen BTW-aangifte doen. Dit zijn alle particulieren. Maar bijvoorbeeld ook ondernemers die geen BTW-aangifte hoeven doen.
  • U kunt deze regeling niet gebruiken voor margegoederen, montageleveringen en (bijna) nieuwe vervoermiddelen.
  • U zorgt zelf voor de verzending van uw producten.

Omzetgrens
Gaat het om ‘afstandsverkopen’ met een omzet van niet meer dan € 10.000 per jaar? Dan betaalt u de BTW toch in Nederland – op de gebruikelijke manier.

Voorbeeld: U bent gevestigd in Nederland en levert uw producten aan particulieren in Nederland, België en Spanje. Door een levering aan een particulier in Spanje komt de omzet buiten Nederland aan klanten die geen BTW-aangifte doen, boven de € 10.000. Voor die levering moet u de BTW aangeven en betalen in Spanje. Dat geldt ook voor alle leveringen daarna aan particulieren in Spanje en België. Voor deze leveringen kunt u de Unieregeling gebruiken: u betaalt de buitenlandse BTW dan in 1 keer. Uw leveringen in Nederland blijft u gewoon aangeven in uw Nederlandse BTW-aangifte.

Invoerregeling en éénloketsysteem
Verkoopt u goederen van buiten de EU aan klanten die geen BTW-aangifte doen? U levert bijvoorbeeld producten uit China via uw webwinkel rechtstreeks aan particulieren in de EU. Dan moet u die BTW vanaf 1 juli 2021 aangeven in het EU-land waar de goederen heen gaan. Dat kan ook in het éénloketsysteem, met de zogenaamde Invoerregeling.